حجامت به لحاظ فصول و ماههای سال :
بهترین زمان حجامت در طول سال ، هفتم حزیران و بعد چهاردهم حزیران * و بعد از آن زمانی است که هوا معتدل باشد ، چهل روز اول بهار و چهل روز اول پاییز ، بهترین روزهای حجامت در طول سال معرفی شده ؛ قبل از عید نیز بر اساس کتب کهن طب سنتی در زمان خانه تکانی های عید یعنی همین روزها نیز حجامت توسط اطبای سنتی انجام می شده است ، اما در فصل زمستان (خصوصاً دی ماه) و فصل تابستان خصوصاً مرداد ماه (بجز ۱۴ حزیران) حجامت اثر کمتری نسبت به ایام دیگر خواهد داشت .
حجامت به لحاظ ماه قمری :
طبق احادیثی که به ما رسیده نیز میتوان روزهای ۱۵ تا ۲۳ ماه قمری را لحاظ نمود و هرچه به پانزدهم ماه قمری نزدیک تر باشد تأثیر بیشتری دارد ، این مسئله به کامل بودن ماه قمری مربوط است و شبیه اثر کره ماه بر جذر و مد آب دریا و رودخانه ها است.
حجامت به لحاظ روزهای هفته :
حجامت در روزهای فرد خصوصاً عصر یکشنبه و صبح پنجشنبه اثر بیشتری دارد ، در عوض در روزهای چهارشنبه و جمعه ، حجامت منع گردیده است (مگر برای کسی که جن زده شده که به وی توصیه می گردد روز چهارشنبه جهت رفع این مشکل حجامت کند)
* ماه حزیران ماه نهم از ماه های رومی است ، بهترین زمان برای حجامت بر اساس روایات اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام همین ماه رومی حزیران است ، بر اساس تقویم نجومی آغاز حزیران تقریباً از روز هشتاد و چهارم نوروز محاسبه می شود .
اما درباره این که چه روزهایی در ماه حزیران برای حجامت اولویت دارند امام صادق علیه السلام فرمودند: در روز هفتم از ماه حزیران حجامت کن و اگر نتوانستی در روز چهاردهم.
منبع : سایت محمد باقر فیروزی
در کتاب "طبالرضا" آمده است که «حجامت را بر اساس "سن و روز" میتوان انجام داد، یعنی اینکه یک فرد 20 ساله میتواند هر 20 روز یک بار حجامت را انجام دهد» ولی بهترین زمان حجامت اردیبهشت ماه است.
در روایات و احادیث ائمه اطهار(ع) توصیه شده که حداقل سالانه 6 بار و حداکثر 18 بار حجامت انجام شود.
اما پیامبر خدا(ص) درباره اینکه حجامت چه هنگامی سودمندتر و شفادهنده کدام مرضهاست، میفرمایند: "هر کس در روز سهشنبه هفدهم یا نوزدهم یا بیست و یکم ماه، حجامت کند، این حجامت برای وی شفای همه دردهای سال خواهد بود و افزون بر آن، شفای سردرد، دندان درد، دیوانگی، جذام و پیسی نیز خواهد بود1".
آن حضرت درباره فواید حجامت نیز فرمودند: "حِجامت، عقل را افزون میکند و بر قدرت حافظه میافزاید2".
امام علی(ع) نیز فرمودند: "حِجامت، بدن را صحّت میدهد و عقل را استحکام میبخشد3".
پیامبر خدا(ص) همچنین درباره فواید این روش درمانی فرمود: "حجامتِ در سر، درمانی برای دیوانگی، جذام، شب کوری، پیسی و سردرد است4".
در جایی دیگر به نقل از سَلْمی خدمتگزار پیامبر خدا از ایشان نقل شده که فرمودند: "هر گاه کسی از ما از سردرد، اظهار ناراحتی میکرد، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلّم میفرمود: «برو حجامت کن»؛ و چون کسی از ما پادرد داشت، میفرمود: «برو آن را به حنا خضاب کن5".
همچنین از حمزة بن طیّار نقل شده که نزد امام کاظم علیهالسلام بودم. دید که آه و ناله میکنم. فرمود : «تو را چه شده است؟».
گفتم: دندانم. فرمود: "چه خوب بود حجامت میکردی!". من نیز حجامت کردم و دردم، فرو نشست. امام علیهالسلام را از این موضوع، آگاه کردم. به من فرمود: «مردم به هیچ دارویی بهتر از یک مَکشِ خون یا یک"مَزْعه" عسل، درمان نجستهاند6".
رسول خدا همچنین میفرمایند: "اگر خون در درونتان به جوش میآید، حجامت کنید؛ چراکه خون، گاه ممکن است در درون شخص، طغیان کند و وی را بکُشد7".